Woondecoratie

Slimme gadgets die je energierekening verlagen

Je kent het wel, de energierekening valt op de mat en je schrikt weer van het bedrag. Gelukkig leven we in een tijd waar technologie ons kan helpen om slim te besparen. Er zijn tal van gadgets die het makkelijker maken om energie te besparen zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen.

We beginnen met de thermostaten en slimme meters. Deze handige apparaten geven je real-time informatie over je energieverbruik en passen de verwarming automatisch aan op jouw levensstijl. Zo verwarm je nooit onnodig je huis als je er niet bent. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Led-verlichting en timers die ervoor zorgen dat je licht alleen aan is wanneer dat nodig is.

Thermostaten en slimme meters

Met een slimme thermostaat kun je gemakkelijk energie besparen. Je stelt eenvoudig in wanneer je thuis bent en de thermostaat zorgt ervoor dat het lekker warm is als je aankomt en bespaart energie als je weg bent. Slimme meters gaan nog een stapje verder. Ze geven je inzicht in je verbruik, waardoor je precies weet waarop je kunt besparen.

Led-verlichting en timers

LED-lampen zijn zuiniger dan traditionele gloeilampen en gaan ook nog eens langer mee. Combineer dit met timers of slimme lichtsystemen die je met je smartphone kunt bedienen, en je zult zien dat jouw energierekening omlaag vliegt. Het mooie is: deze aanpassingen zijn zo gedaan en je hebt er daarna geen omkijken meer naar.

Pas je gewoontes aan voor maximale besparing

Naast technologische hulpjes is er nog iets wat een groot verschil kan maken: jouw gewoontes. Door kleine aanpassingen in je dagelijks leven kun je al snel flink wat energie besparen.

Zo kan iets simpels als minder lang douchen of de verwarming een graadje lager zetten al een significant verschil maken op jouw energierekening. Ook het gebruik van apparaten buiten piekuren kan voordelig uitpakken, want vaak is stroom dan goedkoper.

Douchen en verwarming

Een korte douche nemen in plaats van een lang bad spaart niet alleen water, maar ook de energie die nodig is om dat water te verwarmen. En wist je dat elke graad die je de thermostaat lager zet, kan leiden tot een besparing van zo’n 6% op je energieverbruik voor verwarming?

Apparatuurgebruik buiten piekuren

Veel energieleveranciers hanteren verschillende tarieven voor verschillende tijdstippen. Door jouw wasmachine of vaatwasser laat in de avond of vroeg in de ochtend te laten draaien, kun je profiteren van lagere tarieven.

Isoleer je woning en bespaar direct

Een goed geïsoleerde woning houdt warmte binnen in de winter en buiten in de zomer, waardoor je minder hoeft te stoken of te koelen. Dit kan resulteren in een aanzienlijke daling van jouw energieverbruik.

Dak- en muurisolatie zijn hierbij grote spelers, maar ook het plaatsen van dubbel glas of het aanbrengen van tochtstrips kan al een groot verschil maken voor jouw comfort en portemonnee.

Dak- en muurisolatie

Dakisolatie zorgt ervoor dat warmte niet via het dak ontsnapt, wat vooral in de winter veel scheelt. Muurisolatie werkt vergelijkbaar en is vooral effectief bij oudere huizen die nog geen spouwmuurisolatie hebben.

Dubbel glas en tochtstrips

Dubbel glas houdt niet alleen de kou beter buiten, maar ook lawaai. Het is dus niet alleen goed voor jouw energierekening, maar ook voor jouw nachtrust! Tochtstrips zijn een simpele en goedkope manier om kieren af te dichten en zo onnodig warmteverlies tegen te gaan.

Zonne-energie als langetermijninvestering

Zonnepanelen op je dak zijn misschien wel de meest bekende manier om zelf duurzame energie op te wekken. Hoewel het een investering vereist, verdien je deze op termijn terug doordat je (vrijwel) geen elektriciteit meer hoeft te kopen.

Zelf opgewekte zonne-energie kan direct worden gebruikt, teruggeleverd aan het net of opgeslagen voor later gebruik. Dit maakt het niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook eentje die financieel steeds interessanter wordt.

Subsidies en regelingen die helpen bij besparen

De overheid stimuleert duurzaam wonen door middel van verschillende subsidies en regelingen. Hierdoor wordt het investeren in bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen een stuk aantrekkelijker gemaakt.

Informeer altijd naar de mogelijkheden binnen jouw gemeente of provincie; vaak zijn er lokale initiatieven waarvan je kunt profiteren, zoals het dynamisch contract ANWB.Dit maakt het verduurzamen van jouw woning niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee!

Vergelijk energieleveranciers voor de beste deal

Tot slot is het belangrijk om regelmatig vergelijk energie leveranciers met elkaar te vergelijken. Elke leverancier heeft zijn eigen tarieven, aanbiedingen en voorwaarden. Door goed te vergelijken vind jij de deal die het beste past bij jouw situatie.

Niet alleen prijs is hierbij belangrijk, maar kijk ook naar wat een leverancier biedt op het gebied van duurzaamheid en service. Zo weet je zeker dat je niet alleen goedkoop uit bent, maar ook kiest voor kwaliteit en toekomstbestendigheid.